apple touch icon

Múltunk a víz

Mintaprojekt indult a Duna Múzeum gondozásában

A Híreink Rovathoz...

Az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" elnevezésű mintaprojekt 5. és 6. befejező állomása október 26-án és november 6-án Esztergomban zajlott. A Duna Múzeum szakemberei által vezényelt mintaprogram utolsó két eseményén a projektben résztvevő két intézmény, a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziumának diákjai vettek részt.

IMG 8141 IMG 8143 IMG 8214

IMG 8216 IMG 8495 IMG 8664

A Duna Múzeum múzeumpedagógusai által összeállított, Múltunk a víz című tematikus napokon résztvevő diákok – saját beszámolóik alapján – nagyon élvezték a múzeum különböző tereit kihasználó, a szokásos iskolai naptól eltérő tematikát. A projekt két utolsó napja hasonló forgatókönyv szerint zajlott. A diákoknak megérkezésük után néhány mondat erejéig bemutatták a több száz éves épületet, majd a gyerekek három csoportra váltak szét. Ezt követően forgószínpadszerűen váltogatták a helyszíneket, és mindenhol elvégezték a  rájuk bízott feladatokat. Ennek keretében megismerték a Duna Múzeum állandó kiállítását, melynek célja az volt, hogy átfogó képet kapjanak arról, milyen fontos szerepet játszottak a Kárpát-medence társadalmi és gazdasági életében vizeink, és hogyan határozták meg az itt élők mindennapjait. Ezzel párhuzamosan a tanulók interaktív formában multimédiás eszközök segítségével felfedezhették a Látványtárat, Széchenyi-sztorik” címmel hallhattak a múzeum Széchenyi gyűjteményéről és az eredeti dokumentumok feldolgozásával egy nemrégen elkészült egyedi társasjátékkal is további tudást szereztek. A nap befejezéseként mindkét iskola diákjai 4-5 fős csapatokban a Duna értéktár vetélkedőn vettek részt, melyet eredményhirdetés és díjazás zárt.

A Duna Értéktárat kimondottan azzal a céllal állították össze a Duna Múzeum szakemberei, hogy egy sokoldalú tudás-gyűjteményt hozzanak létre a szakiskolások részére.  Az értéktárban információk találhatók a természeti értékekről, a vízgazdálkodásról, a hagyományos gazdálkodási módokról és foglalkozásokról, de az anyag kitér a közlekedésre, a sportokra és az ivóvíz/csatornázás témakörére is. A diákok a projekt indulásakor az első helyszínen vehették kézbe a Duna Értéktár nyomtatott verzióját, és mellé különböző kreatív feladatokat kaptak, melyekre 5 fős csoportokban otthon/iskolában készülhettek fel. A projekt utolsó napján, Esztergomban pedig bemutatták közös munkájuk eredményét.

Duna Múzeum