Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/baratikor.hu/defines.php) is not within the allowed path(s): (/var/www/clients/client0/web7/web:/var/www/clients/client0/web7/private:/var/www/clients/client0/web7/tmp:/var/www/dunamuzeum.hu/web:/srv/www/dunamuzeum.hu/web:/usr/share/php5:/usr/share/php:/tmp:/usr/share/phpmyadmin:/etc/phpmyadmin:/var/lib/phpmyadmin:/usr/share/php) in /var/www/clients/client0/web7/web/index.php on line 25
Új szerzeményünk - Mi maradt nekünk?

   apple touch icon

Új szerzeményünk - Mi maradt nekünk?

A Híreink Rovathoz...

trianoni plakát

Új szerzeményünk – Mi maradt nekünk?

A Magyar Nemzeti Szövetség trianoni békeszerződést követően megjelent plakátja az ország hasznosítható vízerejének összezsugorodását mutatja. A képen a beszédes számok mellett egy nagyméretű és egy apró felülcsapott vízikerék rajza jelképezi a csökkenés mértékét.

Magyarországon a 19-20. század fordulóján – Európában az elsők között – történtek ipar-hidrográfiai mérések, melynek során minden olyan vízfolyást számba vettek, ahol 50 lóerőnél nagyobb teljesítményt lehetett a víz energiájának hasznosításával elérni. A törvényalkotók az ország kőszénkészletének szegénységére való tekintettel támogatták a „közczélra való hydroelektromos telepek” létesítését, 1914-ig összesen 72 kisebb-nagyobb vízerőmű épült országszerte. A méréseket vezető Viczián Ede az Alföld és a Kisalföld folyóit gazdaságtalannak ítélte, nem is igen vette figyelembe a felmérés során. Ez nagy fehér folt maradt a térképen. A békeszerződést követően az ország vízerőtérképének szinte csak ez a foltja maradt határainkon belül.

 

 

a Duna Múzeum csapata