apple touch icon

Mintaprojekt indult a Duna Múzeum gondozásában

A Híreink Rovathoz...

Az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" elnevezésű mintaprojekt gyakorlati lebonyolítása kezdődött meg a Duna Múzeumban. A hat szakmai napból álló projekt első alkalmán a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola diákjai vettek részt, akik október 4-én reggel autóbusszal érkeztek Esztergomba, és mindjárt a gátőrháznál kezdték a napot.

IMG 7053  IMG 7116  IMG 7144

IMG 7225   IMG 7249

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tatai szakaszmérnökségének esztergomi gátőrházában előbb Molnár András szakaszmérnök érdekes előadását hallgathatták meg a gyerekek. Az alkalomra egy olyan nagyméretű makett is készült, amely segítségével számos vízépítészeti megoldást, műtárgy-típust, védekezési módot és gáttípust ismerhettek meg a diákok. Ezt követően Dávid Balázs gátőr tartott előadást és bemutatót a gátőrök feladatairól, életéről, mindennapjairól.

A délelőtt hátralévő részében a táti Duna-szakasz fejlesztésével, a töltésépítés hátterével és hatásával ismerkedhettek a diákok interaktív terepbejárás során. Az elméleti tudnivalók mellett a gyerekek megtanulták a gyakorlatban is, hogyan kell árvíz esetén homokzsákolni, illetve a szakemberek beszéltek a védekezési módszerekről, gáttípusokról. Az interaktív élményóra keretében a szakiskolások megnézhették az ún. mérőhajót munka közben is, miközben sokat kérdeztek a jelenlévő szakemberektől és Fehér Györgyi múzeumpedagógustól.

A nap második felében a projektet lebonyolító múzeumpedagógus ismertette a diákokkal a Duna Értéktár játékos vetélkedő szabályait. Az értéktárat a Duna Múzeum munkatársai azzal a céllal állították össze, hogy egy sokoldalú tudás-gyűjteményt hozzanak létre a szakiskolások részére. Az értéktár sok, fiatalok számára is érdekes információkat tartalmaz a természeti értékekről, vízgazdálkodásról, hagyományos gazdálkodási módokról és foglalkozásokról, de az anyag kitér a közlekedésre, a sportokra és az ivóvíz/csatornázás témakörére is. A ma ismertetett vetélkedő két részből áll, a diákok a projekt indulásakor az első helyszínen megkapták a Duna Értéktár nyomtatott verzióját. A kreatív feladatokra ötfős csoportokban otthon vagy az iskolában készülhetnek fel, közös munkájuk eredményét pedig a Duna Múzeumban, a projekt utolsó napján mutatják majd be. A vetélkedőt eredményhirdetés és díjazás zárja a projekt befejezéseként.