Időszaki kiállítás

Fotók a Zsembery gyűjtaményben
2017. augusztus 4. -
  

Érdekességek, hírek

Meghívó, Hónap Műtárgya

Vízmérce

A Duna Múzeum ismeretterjesztő blogja
   apple touch icon
  • Friss Hírek

Fenntartónk:

  • ovf_55px.png

    Országos

  • Vízügyi

  • Főigazgatóság.

  • www.ovf.hu

A Hónap Műtárgya

A Mirhó-gát építésének 200. évfordulójára kiadott emlékplakett

vitrin szept

Részletek...


Felhívás SZJA 1%

Támogassa a hazai vízügytörténet kutatását és népszerűsítését! Adója 1 %-át ajánlja fel a Duna Múzeum Baráti Köre EgyesületnekAdószámunk:
18396780-1-11

előrejelzés,két napra:


Pillanatnyi időjárási helyzet:


Gyűjts és nyerj!

Múlt századi hűtőmágnesek a Duna Múzeumból!

1


zsembery

 


  Kedvcsináló a múzeumlátógatáshoz

 


 Ismerje meg Látványtárunkat!

Legújabb kiállítási egységünk a múzeum gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyait mutatja be a közönségnek interaktív multimédiás eszközök segítségével. Fedezze fel Ön is a Duna Múzeum eddig nem látott kincseit!

A Látványtár hétköznap 10-15.30 óra között, kollégáink vezetésével tekinthető meg, az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel. Hétvégi napokon előzetes  - legalább 1 héttel a tervezett látogatás előtt - bejelentkezéssel fogadjuk az érdeklődőket. Csoportok esetében a hétközbeni látogatást is kérjük előre jelezni!
Bejelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A Tanulás új élménye!

  Vízvizsgálat nagyítóval, mikroszkóppal, laboreszközökkel, maketteken, modelleken keresztül. Megtapasztalható érdekességek, kézzelfogható tapasztalatok a természet és a környezetvédelem világából – a Duna Múzeum új foglalkoztató termében. Választható foglalkozások és további információk a Múzeumpedagógia menüpont alatt.

A fejlesztés a TIOP-1.2.2-09/1-2010-0003 számú projekt keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, 2011-ben valósult meg.


Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel tudjuk fogadni. A belépőjegy ára a foglalkozás, múzeumi óra díját nem tartalmazza, de az állandó kiállítás interaktív eszközeinek kiprobálása és a moderátoraink által nyújtott tájékoztató a látogatás része


Nyitvatartás

május-október: 9-17 óráig
november-április: 10-16 óráig
szünnap: KEDD

Januárban múzeumunk zárva tart.


Szolgáltatási díjaink:

Teljes árú belépőjegy:   700,-Ft

Kedvezményes belépőjegy:

350,-Ft 

Családi jegy:

1.200,-Ft
6 éves kortól 26 éves korig, vagy 62 éves kor felett,
legalább két 18 év alatti személyt kísérő közeli hozzátartozó részére (max. 2 fő)
 
   
Múzeumi óra, foglalkozás:  200,- Ft
Idegen nyelvű vezetés:
(angol, német)
15.000,-Ft

További információk, kedvezmények

Új szerzeményünk - Mi maradt nekünk?

A Híreink Rovathoz...

trianoni plakát

Új szerzeményünk – Mi maradt nekünk?

A Magyar Nemzeti Szövetség trianoni békeszerződést követően megjelent plakátja az ország hasznosítható vízerejének összezsugorodását mutatja. A képen a beszédes számok mellett egy nagyméretű és egy apró felülcsapott vízikerék rajza jelképezi a csökkenés mértékét.

Magyarországon a 19-20. század fordulóján – Európában az elsők között – történtek ipar-hidrográfiai mérések, melynek során minden olyan vízfolyást számba vettek, ahol 50 lóerőnél nagyobb teljesítményt lehetett a víz energiájának hasznosításával elérni. A törvényalkotók az ország kőszénkészletének szegénységére való tekintettel támogatták a „közczélra való hydroelektromos telepek” létesítését, 1914-ig összesen 72 kisebb-nagyobb vízerőmű épült országszerte. A méréseket vezető Viczián Ede az Alföld és a Kisalföld folyóit gazdaságtalannak ítélte, nem is igen vette figyelembe a felmérés során. Ez nagy fehér folt maradt a térképen. A békeszerződést követően az ország vízerőtérképének szinte csak ez a foltja maradt határainkon belül.

 

 

a Duna Múzeum csapata