MÚZEUMPEDAGÓGIA

Kedves Pedagógusok!

Ezen az oldalon a Duna Múzeum 2019–2020-as tanévre szóló múzeumpedagógiai szolgáltatásait mutatjuk be.

Új, VÍZeum című kétnyelvű (HU-ENG) állandó kiállításunk önálló felfedezése önmagában is sok lehetőséget rejt magában, a gyerekek, fiatalok többféle nézőpontból ismereteket szerezhetnek a vízügyi szakmáról, sokszínűségéről, feladatairól és a vízről, mint alapelemről.

Látványtárunk megtekintését 6. osztálytól javasoljuk. Figyelmükbe ajánljuk ingyenesen megtekinthető időszaki tárlatainkat is.

Mi, múzeumpedagógusok, igyekszünk a szakmai tartalmat érdekes, izgalmas, módon befogadhatóvá tenni, felfedeztetni a gyermekekkel, fiatalokkal: múzeumi órákat, foglalkozásokat tartunk számukra. Szem előtt tartjuk, hogy változatos pedagógiai módszerekkel dolgozzunk, a múzeumlátogatás élmény legyen, a gyerekek és a pedagógusok azzal a felismeréssel távozzanak tőlünk, hogy jó hely a múzeum!
 

Szeretettel várjuk Önöket és tanítványaikat a Duna Múzeumban!

Múzeumpedagógusaink:

Gróhné Illés Ildikó (óvodások és általános iskola 1–5. osztály)

telefon: 33/500-250, 33/500-251, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fehér Györgyi (általános iskola 6–8. osztály, középiskolások, felnőttek)                                                  

telefon: 33/500-250, 33/500-251, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ÓVODÁKNAK

és 1-2. évfolyam

 

KISISKOLÁKNAK

1-5. évfolyam

 

 FELSŐ TAGOZATNAK

ÉS

KÖZÉPISKOLÁKNAK

TUDNIVALÓK

A sikeres csoportos látogatás érdekében.

 • A látogatás tervezésekor tekintsék át múzeumpedagógiai kínálatunkat.

 • A csoportos látogatást  a látogatás előtt legalább egy héttel kérjük bejelenteni.

 • Ha még nem jártak nálunk és lehetőségük van rá, látogassanak el múzeumunkba, mielőtt a gyerekeket elhoznák.

 • Készítsék fel tanítványaikat a látogatásra, ismertessék velük az alapvető szabályokat.

 • Amennyiben késnek, vagy meghiúsul a látogatás, jelezzék kollégáinknak. 20 perces késés esetén a múzeumpedagógus napi programja dönti el, meg tudja-e tartani a foglalkozást.

 • Az új állandó kiállítás az önálló felfedezésre épül. Megtekintésére minimum 60 percet szánjanak. Osztálykirándulások, Víz Világnap időszakában előfordulhat, hogy a maximálisan bent tölthető időt jelezni fogjuk. Megértésüket köszönjük!

 • A kiállításban egyidejűleg legfeljebb 100 fő tartózkodhat, a be nem jelentett csoportok látogatását esetenként korlátoznunk kell. Mindez a látogatók érdekében történik.

 • A múzeumpedagógiai szolgáltatások általában max. 25 fővel vehetők igénybe. A múzeumpedagógus javasolni fogja, mely esetekben érdemes a csoportot bontani.

 • Amennyiben egyedi kérésük van a foglalkozásokat illetően (szakmai nap pedagógusoknak, egyéni témaválasztás, iskolai tematikus nap megrendezése, stb.) múzeumpedagógusaink szívesen állnak rendelkezésükre.

 • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a megadott időpont a foglalkozás kezdési időpontja, legyen idő a látogatás megkezdése előtt a gyermekek igényeinek kielégítésére, a ruhatárban a kabátok, táskák elhelyezésére.

 • A mosdók az udvaron találhatóak.

 • Az udvar kialakítása jó időben alkalmas az uzsonna elfogyasztására, hideg, esős napokon azonban számoljanak azzal, hogy az épületben nincs zárt, fedett pihenő helység kialakítva.

FOGLALKOZÁSTÍPUSOK

Tematikus múzeumlátogatás
Előre bejelentett csoportok kérésére a kiállításban egy-egy témakörre fókuszálva a múzeumpedagógussal együtt fedezhetik föl a kiállítási egységeket.
 

Múzeumi óra
Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó, a múzeum profiljához igazodó, iskolán kívüli tanóra. Időtartama 45 perc.
 

Múzeumi foglalkozás
A múzeumlátogatást kiegészítő, a múzeum gyűjteményéhez, profiljához kötődő foglalkozás.  Vannak olyan foglalkozások, melyek során tárgyalkotó képességüket is kipróbálhatják a gyerekek. Időtartama korcsoport-függő, 30-50 perc.
 

Kézműves foglalkozás
Az év bármely szakában kérhető tárgyalkotó foglalkozások.