Állandó kiállítás

  • Vízeum

    Páratlan gyűjtemény a víz és az ember kapcsolatáról

Az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum közel fél évszázados története során 2019 októberében nyitotta meg harmadik állandó kiállítását Vízeum címmel.

Az új kiállítás hagyományos és modern technikákat ötvözve mutatja be a víz életünkben betöltött szerepét, számtalan felhasználási módját. Megjelenik benne a vízgazdálkodás múltja, jelene, a víz erejének felhasználása, a folyók szabályozása, de nem marad ki a hajózás, fürdőzés, az ásvány- és gyógyvizek, a szódavíz, sőt, a Balaton története sem.

A tárlat reflektál napjaink legfontosabb környezeti problémájára, az éghajlatváltozásra is, a legújabb kutatási eredmények közlésével mutatja be a víz és a klímaváltozás közötti összefüggéseket.

A lebontott korábbi állandó kiállítás egyik kedvenc eleme, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle múltbéli hasznosítását. Ugyancsak felújításra, átalakításra került az elsősorban gyerekeknek szánt vizes játszószoba.

Külön fejezetet kapott az árvíz, a belvíz, a folyószabályozás és az öntözés – a szakmai ismeretek jobb megértését könnyen érthető, érdekes animációk, filmek, képek segítik.

Igazi különlegesség az úszással foglalkozó egység, ami az őskortól napjainkig mutatja be az úszásnemek, az úszósport kialakulását. A térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezheti magát a látogató, miközben vidám, játékos formában szerezhet ismereteket.

Levezetésként hangulatos pihenőhely – ún. Merengő – várja a látogatókat, ahol a terem két oldalfalán és a mennyezeten elhelyezett kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.