Európai Közép Galéria

Európai Közép Galéria

Az Európai Közép Galéria 1993-ban azzal a céllal jött létre, hogy helyet adjon a kortárs művészet bemutatkozásának, teret adjon az újító, kísérletező alkotóknak. Kaján Imre, a Duna Múzeum akkori igazgatója abból indult ki, hogy létezik és meg is mutatkozik a közép-európaiság mind a magyar képzőművészetben, mind a térség más országaiban jó néhány alkotó munkásságában. 

 

 „A Duna Múzeumban annak idején én kezdeményeztem az Európai Közép Galéria létrehozását, de elméleti alapjait (Kaposi) Bandival együtt találtuk ki. Abból indultunk ki, hogy a szocializmus évtizedei alatti bezártságban a művészetnek egy nagyon sajátos szabadsága és alkotómódja alakult ki, ami ugyan nem volt képes igazodni a világtrendekhez, de párhuzamos (azaz a pl. nyugat művészetétől független, egyenértékű) világa mégiscsak kialakult, és ezt olyan életművek sora bizonyítja, mint Kaposi Endre fiáé Tamásé, Kondor Béláé, vagy a cseh Vladimír Boudníké (és a sor hosszan folytatható). Felmutatni tehát ezt a sajátos értéket, a sajátos körülmények között dolgozó művészek útkereséseit, kísérleteit az örökség védelmével és átörökítésével foglalkozó intézménynek, a múzeumnak a dolga. Tettük hát közösen kiváló munkatársaimmal és persze Kaposi Endrével. Az Európai Közép Galéria több mint száz kiváló kiállítása ennek az eredménye, az, hogy Esztergomban rang lett itt kiállítani, hogy a mára már csúcsra érő művészeknek a kis kiállító teremben rendezett bemutatói rendre előkelő helyen említődnek meg a róluk szóló munkákban. Valamit tehát biztos eltaláltunk és nem csináltunk kifejezetten rosszul.”   – Kaján Imre

 

A galéria szolgálja a kortárs művészet bemutatását és teret ad az újító, kísérletező alkotóknak. A galéria elsősorban a képzőművészeké, de az itt megrendezett kiállításokat össze lehet kötni zenével, irodalommal. A galériában átlagosan 4 tárlat kerül bemutatásra évente, melyet mintegy 20 000 művészetkedvelő vendég keres fel.