Studio Panindigan

  • Studio Panindigan

    Dóka Béla fotókiállítása

Studio Panindigan

Dóka Béla fotókiállítása

A kiállítás megtekinthető 2022. december 31-ig.

Dóka Béla fotográfus rögtönzött stúdióban készült képei a Palawan-i halászok mesterkéletlen egyszerűségét és méltóságát dicsőítik.

„Panindigan” egy filippínó ige, melynek jelentését talán úgy lehetne fordítani: meggyőződéssel tedd, amit teszel. Azt jelenti, hogy fenntartani valamit a nehézségek és akadályok dacára is. Úgy is mondhatnánk, hogy harcolni az életünkbe vetett hitért. A méltóság és az állhatatosság megtestesülése. Amikor a magyar fotográfus, Dóka Béla elhatározta, hogy megörökíti a Palawan-i halászokat, e kifejezés köré építette a témát. Egyszerű fatáblán a felirat: Panindigan stúdió. A projekt védjegye, a felirat, kézi szőttes háttér felett lebeg.

A fotósorozat tisztelgés a keményen dolgozó, egyszerű emberek előtt. Dóka nem akarta a képek készítésével akadályozni az emberek munkáját, így kora reggel, a műszakkezdés előtt egy órával, és késő délután, a munka végeztével fotózta a halászokat. Azt kérte a munkásoktól, hogy mindenki hozza el megélhetésének jelképét a fotózásra: a halász a hálóját, az ételárus a vállán egyensúlyozott vödröket, a kiszállító a triciklijét.

Dóka Béla nemzetközileg elismert fotóművész, akinek munkásságát világszerte rendezett kiállításokon ismerhette meg a nagyközönség. Alkotásairól elismerő írások jelentek meg neves médiában, mint pl. a The New York Times, Paris Match, Stern, Der Spiegel, Independent Magazine, Esquire, Guardian, Telegraph, El Pais, Le Monde Magazine, Marie Claire, Cosmopolitan, Photo, Eyemazing.